Uusi EU-direktiivi kielsi viimeisetkin loisteputkivalaisimet 24.8.2023. Tämä direktiivi, nimeltään RoHS (Restriction of Hazardous Substances), pyrkii rajoittamaan ympäristömyrkkyjen käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa kuten ihmisille ja ympäristölle myrkyllistä elohopeaa sekä vähentämään energiankulutusta.
EU-alueella tätä nykyä kaikki perinteiset loisteputket, kuten laajalti käytetyt T5- ja T8-mallit, poistuvat markkinoilta. Uusia loisteputkia ei enää valmisteta ja jäljellä olevat varastot ovat loppumassa. Tämä muutos tarkoittaa, että kiinteistöissä, joissa on käytössä loisteputkivalaistus, valaisimet tulee lähiaikoina päivittää led-tekniikkaan.
Saamamme palautteen perusteella kiinteistömanagerit ja huoltohenkilöstö eivät ole vielä täysin tietoisia tai perillä muutoksen aiheuttamista vaikutuksista ja toimenpiteistä. Nyt on kuitenkin oikea ajankohtaista varautua tähän muutokseen.
RoHS-direktiivi koskee erityisesti toimitila- ja julkisia kiinteistöjä, joissa loisteputkivalaistus on pitkään ollut yleinen ratkaisu. Myös esimerkiksi autohalleissa ja monissa kouluissa sekä virastoissa loisteputkivalaistus on edelleen laajalti käytössä, ja sen vaihtamista on lykätty.
1. Huoltokustannukset pienenevät:
Käyttöikä on ledeissä 30 000h, kun taas loisteputkissa 13 000h. Uusissa led-valaisimissa päästään jopa 100 000 käyttötuntiin. Pitkä käyttöikä vähentää valaisimien vaihtoväliä ja huoltohenkilöstön aika kuluu vähemmän korjauksiin ja varaosien etsimiseen. Valaisinten määrää voidaan monesti myös pienentää, sillä ledien valaistusteho on suurempi kuin loisteputkissa, jolloin ylläpidettäviä valaisimia on vähemmän.
2. Energiankäyttökustannukset pienenevät:
Valaisinten vaihto säästää energiaa noin 50% ja jos samalla otetaan valaistuksen ohjaus käyttöön (esim liiketunnistus, vakiovalosäätö jne.), niin säästöä saadaan energiankulutuksessa 70%. Takaisinmaksuaika tulee vastaan jopa alle vuodessa, kun toteutetaan iso kohde, jossa paljon valaisimia.
3. Ympäristövaikutukset pienevät:
Valaisintyypin vaihtuminen myrkyttömään mahdollistaa sen, että ongelmajätettä syntyy vähemmän. Energiankulutuksen pienentyessä sähköä kuluu vähemmän ja hiiidioksidipäästöt pienenevät.
4. Viihtyvyys paranee:
Valaistus saadaan vihdoin päivitettyä juuri tarpeenmukaiseksi. Led-valot eivät ole enää pelkästään sairaalavaloja, vaan markkinoilta löytyy paljon eri ratkaisuja eri värilämpötiloilla ja valaistusvoimakkuuksilla. Asiaa kannattaa tarkastella yhdessä asiantuntijamme kanssa, jotta saadaan haluttu lopputulos. Aina kun valaistusta uusitaan kokonaan, niin päästään miettimään ja toteuttamaan juuri toivotunlainen ratkaisu, valaistuksenohjausjärjestelmä huomioiden.
EU-alueella kaikki perinteiset loisteputket, kuten laajalti käytetyt T5- ja T8-mallit, poistuvat markkinoilta. Uusia loisteputkia ei enää valmisteta, ja jäljellä olevat varastot ovat loppumassa.
Loisteputket valaistusmuotona on energiatehotonta verrattuna nykyaikaisiin vaihtoehtoihin, ja loisteputkien käyttö aiheuttaa huomattavia huoltokustannuksia. Led-valaistukseen päivittäminen säästää energiaa ja kustannuksia, sillä led-valaisimet kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät käytössä pidempään kuin loisteputket.
Mikäli muutosta ei toteuta nyt, on kiinteistönomistajan tunnistettava seuraavat riskit:
1. Ylläpitokustannusten kasvu:
Vanhentuvan teknologian ylläpito on kalliimpaa, ja huoltohenkilöstön aika kuluu enemmän korjauksiin ja varaosien etsimiseen. Led-vaihtoehto on käytännössä huoltovapaa ja maksaa itsensä takaisin sitä nopeammin, mitä isommista valaisin määristä on kyse.
2. Ympäristö- ja turvallisuus:
Elohopeaa sisältävät loisteputket ovat ongelmajätettä, ja niiden ympäristövaikutukset ovat suuria. Näiden käyttö kannattaa päättää mahdollisimman pian, jotta kiinteistöt siirtyvät ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin.
3. Vastuut:
Jos vanhoihin valaisimiin tehdään sähkömuutoksia, jotta led-valo saadaan asennettua (muutakin kuin sytytin ja valolähde vaihtuu), on tiedostettava, että vanhojen valaisimien alkuperäisen valmistajan vastuu poistuu. Tällöin muutostyön tekijä eli yleensä kiinteistönomistaja joutuu ottamaan vastuun kaikista muutettujen valaisinten turvallisuudesta, CE-merkinnöistä, dokumentoinneista, arvokilven päivittämisestä ja muista ominaisuuksista.
Yksinkertaisin ja nopein toimintatapa on suoraan vaihtaa loisteputket vastaaviin led-valoihin, mutta tämä ei ole jokaisessa kohteessa mahdollista eikä välttämättä palvele kiinteistöä pidemmällä aikavälillä. Led-putket eivät myöskään aina anna täysin toivottua energiansäästöä loisteputkivalaisimissa, sillä teknologia ei ole tehty palvelemaan led-valoja. Aina valaisimia ei myöskään voida vaihtaa esim. suojellun arkkitehtuurin tai ulkonäkösyistä, jolloin on tutkittava räätälöityjä ratkaisuja.
Me Franklinilla suosittelemme kiinteistönomistajia ja -managereita ottamaan asian pöydälle mahdollisimman pian, sillä fakta on se, ettei loisteputkia ja moniteholamppuja ole enää pitkään saatavilla. Prosessi kannattaa aloittaa kokonaisvaltaisella arvioinnilla, jossa käydään läpi nykyiset valaistusratkaisut ja niiden päivitystarpeet.
Kokonaisvaltaisessa arvioinnissa käydään ainakin seuraavat asiat läpi:
- Tämän hetken kartoitus – olemassa olevien valaisinten määrät.
- Valaistusmuutoksen toiveet ja tavoitteet, kuten energiansäästön osalta.
- Vaihtoehtojen läpikäynti ja kustannukset.
- Käytännön toimenpiteet muutoksen toteutumiseksi, kuten kauanko tilat poissa käytössä työn aikana.
Autamme asiakkaita suunnittelemaan ja toteuttamaan kokonaisvaltaisia valaistusratkaisuja, ja yhdessä Sitowisen kanssa pystymme tarjoamaan sekä suunnittelu- että toteutuspalvelut. Ehdotuksemme ovat aina kiinteistön budjetin mukaisia ja vaihtoehdot, voidaan palastella osiin esim. tilojen mukaan, ja joita tehdään vuosittain suunnitelmien mukaan. Yhteistyömme mahdollistaa helpon siirtymän led-valaistukseen, ja asiakkaamme voivat luottaa siihen, että ratkaisut ovat kestäviä, energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä.
”On tärkeää, että toteutus tehdään sovitun polun mukaisesti, ettei koko talo ole yhtäkkiä remontissa tai isoa budjettia ei tarvitse yhdellä kertaa järjestää koko talon päivitykseen. ” - Roope Martikainen, Franklin.
Heti alkuun on hyvä selvittää muutokseen vaadittava tahtotila, jos se ei ole tiedossa: Onko halukkuutta tehdä alueittain isompaa muutosta ja investointi tulevaisuuteen vai pyritäänkö menemään vain led-putkien vaihdolla? Kiinteistönomistajat ja -managerit voivat ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme saadakseen kustannusarvion ja suunnitelman led-valaistusremontista.
Pienet projektit saadaan toteutettua kuukauden sisällä, isompiin on hyvä varata 3-4 kuukautta. Projektin toteutusaikataulu pitää sisällään kartoitukset, suunnitelmat, vaihtotyön, toimitukset ja asennukset. Toteutusaikataulu sovitaan aina kiinteistön tarpeisiin ja suunnitelmiin sopivaksi.
Artikkelia varten on haastateltu Sitowisen asiantuntijaa Juha Kiviniemeä ja Franklinin perustajaosakasta ja myyjää Roope Martikaista.